Tankar kring färgsjön

Tankar och fakta kring Färgsjön

av Anders Ström

Min fångst den gångna helgen håller precis på att smälta in. Två karpar över 14 kg på en natt, plus Fredrik Mangotssons nya sjörekord på 15,0 kg. Vad var det som händer? Är fisket så lätt? Det är många frågor om fisket i sjön så för att förhoppningsvis räta ut några frågetecken har jag bestämt mig för att skriva en artikel om sjön.

Starten
Det hela började under ett ålfiskepass sommarn 1993. Karparna hade precis lekt första gången i ”Vimmerbydammen” två mil från Hultsfred. Det var jag, Carl-Johan Månsson och Daniel Segerhjelm som satt och pratade om en karpsjö i SFK Krokens vatten. Sagt och gjort så lämnade vi in ett förslag till styrelsen om att Färgsjön skulle bli det ultimata karpvattnet. Ytterligare en kompis vid namn Jonas Edvardsson kom med i projektet. Vi fick godkänt av klubben att dra igång ”vårt” projekt. Tillstånd för utplantering skaffades, och våren 1994 kom dom först 125 karparna från Vimmerbydammen. Perfekta småkarpar i ca 2 hektos klassen. Senare under sommaren skulle det komma 100 enkiloskarpar från Aneboda. Det dröjde ända till oktober innan karparna kom, och då 20 fiskar över två kilo plus 50 små runt nåt hekto. Största fisken vägde då 5,5 kg och döptes redan då på skämt till Nisse, efter en av dom största motståndarna till ”vårt projekt”.

Första fångsterna
Dom första fångsterna av karp gjordes i början av maj 1996. Det var jag själv som lyckades lura en fisk som döptes till Marika under en kväll. Hon vägde då 5,1 kg. Senare nästa morgon så får min kompis Tom samma fisk! Senare under sommaren lyckas Markus Thylén fånga Nisse, då med en vikt på 9,0 kg. Nisse hade alltså växt från 5,5 kg i oktober 1994 till 9,0 kg i juni 1996. Det verkade ju bra! Under 1997 hade vi ett uppehåll från fiske i sjön, men passade då på att ha en röjardag i stället. Vi var ett gäng på ca 10 personer som låg i Färgsjön hela dagen och röjde vass. Detta gillade inte en av markägarna, som tyvärr har varit väldigt negativ till oss fiskare. Därför är vi extremt noggranna när vi är vid Färgsjön – vi vill ha kvar vårt favoritvatten. Så det gäller verkligen att sköta sig vid fiske i sjön. Fisket gick bra 1998. Då var vi väl ca 12 personer som fiskade mer eller mindre konstant. Nisse kom upp tre gånger och sjörekordet låg då på 10,9 kg. Fortfarande en bra tillväxt alltså. Marika fångades också åtminstone tre gånger med en toppvikt på 7,5 kg. Det började så smått redan nu visa sig att av alla fiskar som fångades så kom dom 20 största från Aneboda. Vart alla 125 vimmerbydammskarparna tog vägen vet vi inte än idag. Men mina gissningar är att dom har lyckats ett ta sig igenom gallret i bäcken som rinner ut ur sjön och vidare ner till Stora Hammarsjön nedanför. Detta är min personliga teori. På våren 1999 hittade vi en stor karp död när isen släppte. Senare under sommaren dog även sjöns enda läderkarp mystiskt efter en fångst. Den vägde då 8,2 kg Fisket fortsatte oförändrat tom 2002 då dom 20 ”ursprungliga” karparna kompletterades med 26 nya enkilos från Aneboda. Man satte då samtidigt ut 60 enkilosfiskar i en ny sjö. Nu hade styrelsen förstått att det funkade med karpsjöar.

Översvämning
Under sommaren 2003 inträffade det för sjön en katastrof. Det regnade oavbrutet i 3 veckor. Sjön steg med nästan en halvmeter. Och trycket ut ur den lilla bäcken blev enormt, plus att karpen tyckte att just den lilla viken där bäcken gick ut var optimalt för lek. Fisken följde med ut och fastnade så småningom i gallret 100 meter ner i bäcken. Nu började en stor räddningsaktion för Färgsjöns karpar. Flera av dom stora karparna satt fast i gallret, dom bars upp till sjön igen mer eller mindre skadade. En sexkilosfisk var redan död. För att minska trycket just vid gallret flyttades det ner 200 meter till ett lugnare parti där det var lite bredare och byttes ut till ett kraftigare nät. Dagen efter när man skulle kolla nätet hade någon slitit bort det! Flera av karpmetarna i sjön sprang då runt med håv i bäcken och försökte fånga karpar man såg. Man vet att flera stycken gick ut i Stora Hamarsjön, bla en uppskattad till 8kg. Senare under sommaren fångas det t.o.m en sexkiloskarp i Hammarsjön som flyttades upp igen till Färgsjön. Nu kom frågorna, hur många fiskar har ”rymt”? Var det någon som var så skadad att den kommer dö? Under våren 2007 så bestämde vi oss för att göra en liten inventering av fiskarna i sjön. Vi satt tre man och begärde in foto på alla fångade fiskarna sen efter översvämningen. Efter ett par dagar klarnade bilden, det har i dagsläget fångats 21 stycken individer efter den ödestigra junimånaden 2003. Vart tog Hanna vägen (enligt många sjöns finaste fisk)? Strax innan katastrofen hade hon vägt 11,9 kg. Jupiter är en av sjöns största hanar, han är också borta, han vägde runt 10 kilo. Likaså Marika och Goldie saknas, två riktigt fina spegelkarpar. Det är många fler fiskar som saknas. Alltså 21 karpar på 10 hektar sjö. Det är inte mycket. En liten glädjekälla är ju ändå att Snowwhite, Nisse, Micro och Norton lever. Det är sjöns storkarpar. Alla dessa är nu över 14 kilo. Sen finns ju hanen Svartenbrant på ca 11 kilo. Det är dom karparna över 10 kilo som finns i sjön i dagsläget.

Platser i sjön
Färgsjön har ett antal gånger fått kritik för sina dåligt röjda platser men det finns en anledning till detta. Under åren har det bildats 13 olika fiskeplatser i sjön. Jag tror faktiskt att alla har levererat fisk ett antal gånger. Senare år så har flera av platserna växt igen. Fisket går oftast bra i början på våren men under slutet av maj och framåt kan det bli allvarliga problem. På en plats har ett träd vält under stormen Gudrun så den platsen är ofiskbar. Det pratas om att röja upp platserna igen men eftersom markägaren sa ifrån sist så avvaktar vi beslut på ett möte som styrelsen i SFK Kroken och markägaren ska ha. Förhoppningen är att vi ska få tillstånd att röja upp platserna igen plus att få lägga ut spångar på dom mest ”sunkiga” platserna.

Fisket i år
Under året som gått har det fiskats riktigt hårt under en månads tid. Första fisken fångades under början av april. En hane från utsättningarna 2002. Han vägde då 6,2 kilo. Den natten satt det 6 man på sjöns 12 platser. Helgen efter såg mönstret likadant ut. En annan hanfisk på 6,2 kilo. Valborgshelgen fiskade 8-9 personer under 3 nätter var. Två fiskar kom upp! Den ena vägde då 7,6 kilo och hade vuxit 2,5 kilo på exakt ett år. Den andra fisken vägde den 5,5 kg. Så fisket är oftast inte så lätt som det verkar. Den senaste helgen small det till ordentligt med 3 fångade fiskar över 14 kilo! Problemen med såna storfångster brukar ju snart visa sig, och precis i skrivande stund så ringer en kompis som brukar fiska i sjön och berättar om två personer som har varit o mäskat och satt upp skyltar utan att ens ha köpt fiskekort. Det är inte ens tillåtet att sätt upp mäskskylt om man inte löst fiskekort först. Man måste också vara medlem i SFK Kroken för att få lösa karpfiskekort. Det känns lite trist för oss lokala metare att problemen redan har börjat. Vi har en regel i sjön som säger att man kan ”få” en plats i sjön för sig själv under två veckor om man ska fiska och mäska. Då sätter man upp en skylt vid sin plats, sen har man två veckor på sig att fiska och mäska i lugn och ro. Just i skrivande stund så är 10 av sjöns 12 platser bokade. Så har man tänkt att fiska i Färgsjön så gör man klokt i att ta kontakt med kontaktpersonerna för sjön och kollar av först. Annars kanske det blir så att man får fara hem utan att kunna fiska. Alla regler mm finns på SFK Krokens hemsida
Så just nu har det fångats 7 karpar i år på ca 60 nattpass. Det säger nog lite om fisket i sjön.
Väl mött vid sjön….

Anders Ström