Karpfisket 2007

Karpfisket 2007!

Nisse tillbaka på tronen!
Under söndagen kunde jag med glädje öppna min mailbox och se att ett nytt sjörekord i Färgsjön var ett faktum. Alexander Johansson är en av medlemmarna i klubbens nybildade karp kommitté och en av dem som har fiskat mest i sjön detta året. Den 30/6 fick han belöning för alla nätter och det med besked. Lite efter klockan ett på natten fick han Nisse på ny toppvikt 16700 gram! Fisken hade ökat nästan två kilo sedan i våras. Nisse är en hona och precis innan leken kan tillväxten av rom göra att fisken ökar rejält i vikt.


Alexander med en imponerande smålandskarp i händerna. Nisse på 16700gram!
Drygt 16 kilo är en respektabel vikt och det är inte många vatten som producerar sådana karpar i Sverige. Som en av grundarna till sjön gläds man verkligen över fångsterna som kommit denna säsong. Att det skulle fångas en 16-kilos redan i juni var en överraskning. Fiskarna i Färgsjön visar att det går att skapa vatten som producerar storkarp i Småländska skogssjöar. Vem vet, det kanske visar sig så småningom att det är just i dessa sjöar som karpen kan bli mycket stor eftersom konkurrensen från övriga fiskarter är så låg. Denna sjö och dess karpar borde stimulera fler klubbar att skapa karpvatten i fiskevårdsområden. Det är förvånansvärt få fiskevårdsområden som satsat på karputsättningar. Visserligen är det mycket som skall stämma vid skapande av en karpsjö men Färgsjön visar att en helt ointressant sjö med rätt förutsättningar kan bli rikskänd.

Kul mete i ”Stocken”!
Åkte för några dagar sedan upp till den mysiga lilla karpsjön Stockebrogöl för lite avkopplingsmete. Valde favoritmetoden flötmete och använde majs som bete. Enkelt och traditionellt med andra ord. Karpmete behöver inte alltid vara boilies och larm. Jag letade upp en liten lucka i vegetationen och mäskade med ett par nävar majs. Nästan omgående dök flötet och efter ett par rusningar gick en spegelkarp i håven. Fisken vägde 5150 gram och efter ett par bilder med självutlösaren fick den gå tillbaka. Det dröjde väl närmare en timma innan nästa hugg kom, även det var distinkt då flötet snabbt och bestämt drogs under ytan. Även den fisken kunde efter ett par rusningar ledas in i håven. Den fisken var något mindre, vikten var 4400 gram. Efter den fisken kände jag mig nöjd. Jag tacklade ihop mitt spö och njöt av sjöns stillhet och tystnad under några minuter. Känns kul att man kan uppleva karpmete under så enkla förhållanden, även om det bara handlar om ett par timmar och dessutom kunna fånga två fiskar. Det behöver inte alltid handla om storkarpar och vara så avancerat för att man ska njuta av karpmete. Det räcker faktiskt med en liten skogssjö, ett spö och några majskorn för att förgylla dagen.


C-J med en 5-kilos spegel från Stockebrogöl som fångades på majs.

Rapporterat av C-J Månsson

Nytt sjörekord! IGEN!!


Under festivalhelgen besökte Fredrik Mangotsson Färgsjön och det blev ett fiskepass som han sent skall glömma. Det var ovanligt lugnt med andra metare runt sjön, något som har visat sig vara bra för fångstchanserna. På lördagsmorgonen vid halv tre den 16/6 vaknade han till några pip från ena larmet och efter en liten stund låg en av sjöns gigantiska spegelkarpar i håven. Det visade sig vara Micro och vikten fastställdes till 15620 gram och längden var 83 cm. Fisken tog på Fusion boilies vilket är beten som har fångat många karpar i sjön.
Grattis och bra jobbat mot knotten!

Rapport från Färgsjön med bilder!

Det vackra vädret under månadsskiftet april-maj har satt fart på karparna i Färgsjön.
Flera stora karpar har fångats, bl.a. nytt sjörekord på 15 kg. Se längre ned!


Anders Ström från Hultsfred hade ett smått otroligt fiske under en natt vid senaste veckoslutet och landade två av sjöns tungviktare:
Nisse på 14,8 kg och
Norton på 14,0 kg.
Båda togs på boilies. Stort grattis till en super-dubblé!Sonny Nilsson med en karp på 6200 gr.


Alexander Johansson med en fisk på 5500 gr.
Rapporterat av C-J Månsson

Nytt sjörekord i Färgsjön!!

Den 5 maj var Fredrik Mangotsson på plats vid Färgjön och kunde på morgonen håva sin första karp från sjön.
Karpen vägde 15 kg och fångades på boilie. Karpen som fångades kallas Snowwhite.
Nu ställer man sig frågan hur stora karparna kan bli i den mysiga lilla skogssjön?
Grattis Fredrik!

Snowwhite 15kg!
Här kan du läsa Fredriks egna story om hans fångst som resulterade i sjörekord.
Rapporterat av C-J

Under påskhelgen var det fyra man som metade karp i Färgsjön.
Trots att nätterna var mycket kalla, ner mot 8 minusgrader så fångades en karp.


Crille Hermansson från Vetlanda fångade en spegelkarp på 6200gr.
Rapporterat av C-J