Forshaga

Sportfiskeakademin i Forshaga

Skrivet av Carl-Johan Månsson, går på Sportfiskeakademin i Forshaga och gör nu praktik på Bolmens fiskecamp utanför Ljungby

Nu är fiskesäsongen i full gång och jag tänkte berätta lite om den unika utbildningen jag går på. Fiskeåret har hittills varit mycket bra för min egen del. Det har blivit storfiskar av flera olika arter. En tuff id på 2700gr från ostkustens Läckebyån. 2 vackra vår-färnor på 2675gr samt 2725gr från Emån och nya personbästa. Även karpfiske har det blivit en hel del i nya vatten och jag har lyckats fånga spegelkarp på 8750gr och en gräskarp på 7150gr. Alltså mycket lyckat fiske men samtidigt mycket jobb bakom fångsterna.

Nu till utbildningen som jag läser. Det är en 2-årig KY (Kvalificerad Yrkesutbildning) utbildning. Den genomförs i samarbete med SLU (Sveriges Lantbruks Universitet) och finns i Värmländska Forshaga som ligger 2,5 mil norr om Karlstad. Jag hade jobbat i Hultsfred i ett antal år och längtade efter något nytt. Eftersom man har det brinnande intresset för fisket som man har så låg det nära att prova en sån här utbildning. Och jag kan bara säga att jag ångrar det inte. Det är en väldigt bred utbildning med många olika ämnen. Eleverna kommer från hela Sverige med olika åldrar och bakgrund. I min klass har vi folk från 20 år till 45 år. Allt från flugfiske”nördar” till karpfanatiker(som jag själv) och trollingfreaks däremellan. Alltså en väldig blandning på folket och fiskemetoder vilket jag tycker är kanonbra. Utbildningen ligger med tyngdpunkt på fisketurism så som guidning, företagande mm och fiskevård, vattenvård. En stor del av tiden är förlagd som praktik på någon fiskecamp. Jag praktiserar just nu min ”långpraktik” på Bolmens fiskecamp vid den stora sjön Bolmen väster om Ljungby. Jag ska vara här fram till oktober. Inom denna tiden ska även ett fiskevårdsprojekt göras. Detta görs med SLU (se ovan). Arbetet ska utgöra tot 5 veckor. Jag kommer att ge mig på och inventera karpvatten runt Växjö. Kan nog bli mycket spännande och intressant arbete. Jag var även på praktik förra hösten. Tot 3 veckor uppe vid Ljusnan. Snacka om vacker natur och fina vatten!

Nu lite om de ämnen och kurser vi läser. Språk- tyska och engelska. Entreprenörskap- företagsekonomi. Vattenvård, fiskevård och fiskbiologi (superkurs på universitetsnivå och otroligt lärorik, innehöll allt). Fartygsbefäl klass 8 med skepparexamen. ( kul och nyttigt). Ledarskap. Utematlagning(faktiskt en höjdare). Vi har gjort elfiske och nätprovfiske.(jätteintressant). Ja detta var lite av vad vi läser. Som du ser är det en mycket bred utbildning med många olika ämnen. Jag har läst på skolan sedan hösten –01 och är mer än nöjd. Periodvis är studietempot ganska högt med många pågående projekt samtidigt.

Så brinner du för sportfiske är detta den rätta utbildningen för dig. Den har gett mig otroligt mycket intressant och även alla viktiga kontakter man får genom att läsa en sån här utbildning. Lärarna har bra kompetens på sina områden och med universitetskurserna och praktiken är utbildningen komplett.

Nu stundar sommaren här. En skön tid med karpmete och ålfiske.
Jag kommer att jobba som guide här på campen.
Sjön Bolmen är känd för sitt fiske efter grov gädda och gös. Det är Sveriges 10:e största sjö så det finns att utforska.
Storfärna 2725 gr

Spegelkarp 8700 gr

Gräskarp 7150 gr
Vad du än fiskar efter: ha en skön fiskesommar och lycka till!!