Fånga storgäddan
Gäddan är en vanlig fisk som de flesta sportfiskare kommer i kontakt med. Den finns i de flesta vatten och i nästan hela Sverige. Alla sportfiskare minns nog sin första fångade gädda då dess hugg är distinkt och åtföljs ofta av en minnesvärd fight. Att gäddan dessutom kan bli rejält stor, har "huggtänder" och ibland "äter folk som badar" gör gäddan till vårt lands mest respektingivande fisk. I folkmun hörs ofta namnet krokodil vilket gör skäl för namnet. Det är utan tvekan en karaktärsfisk för vårt land och en favoritfisk för många sportfiskare. Att fånga gädda är en sak, att regelbundet ta stora gäddor är en helt annan sak. För många är det tiokilosgäddan man vill fånga. Man skulle rent av kunna kalla det en "svensk klassiker". Vägen till denna drömgädda kan ofta vara lång och krokig men med lite kunskap om storgäddans "var, när, hur" kan drömmen gå i uppfyllelse. I denna artikel kommer du att förhoppningsvis att få lite mer kunskaper om gäddan, som kanske gör att dina "gäddfisketankar" blir realitet. Följ med på jakten efter den "svenska klassikern"- 10-klubbaren.
Gäddan (Esox lucius) är med sin anatomi och morfologi en utpräglad rovfisk. Fenorna är belägna baktill som gör att den kan göra snabba utfall mot byten. Den står ofta och lurpassar på byten bland växtdelar och har då en färg som smälter in i dess miljö. Ryggen är mörk och sidorna är gröngul i ett fläckigt mönster. Gäddan har på bägge sidorna en längsgående sidolinjekanal som den använder att känna av rörelser i vattnet. -Den är således bra på att känna av annan fisk i dess närhet. Dessutom har gäddan väl utvecklad syn med de "stora", högt belägna ögonen som gör att den kan stå längs botten och hålla uppsikt uppåt i vattnet. En stor käft med vassa tandrader och kraftig käkmuskulatur gör att byten inte släpps. Svalget är tänjbart och kan intaga stora beten som svälj ned hela innan de bryts ner i magsäcken. Simblåsan är i direktkontakt med svalget som gör att gäddan klarar snabba förflyttningar i vertikalplanet.
Dess reproduktion sker på grunt, ofta översvämmande kanter av åar, sjöar och kust. Rommen läggs bland växtlighet som utgör bästa skydd och födoplatser för de kläckta ynglen. När leken sker beror i hög grad på det geografiska läget och vattentemperatur, dagslängd. I inlandet brukar leken ske efter islossningen runt mars-april och vid kusten april-maj.
Gäddan finns i de flesta vattentyper i hela landet, förutom i fjällen och i det alltför salta vattnet på västkusten. I en vanlig insjö i storlek runt 10-20 ha brukar det ofta finnas åtminstone en större gädda. Detta trots knappa resurser så som glest med byten. Det kan då handla om en individ som har fått fritt utrymme och konkurrerar endast med ett litet bestånd av mindre gäddor. Den kan ha gått över till en mer "energisparande" diet av större byten typ braxen och kan då lägga på hullet och bli större än sina artfränder.
Då man väljer vatten att satsa på ska detta göras med stor omsorg. Vattnet måste innehålla de faktorer som gör att det kan producera en mängd storgäddor, för att ha en hygglig chans att fånga dem. Det finns tre typer av vatten där du kan hitta större gäddor och bör fiska i; sjö, å och kust. Om vi börjar med sjön så bör den vara stor, flikig, och med varierande djupförhållanden. Den ska innehålla gott om betesfisk på de större, djupare områdena. Finns det siklöja i sjön är det ett plus som verkar vara ett byte som innehåller bra med näring för gäddan. Att det finns stor gädda i åar är sedan länge känt, bl.a. i den beryktade Lödde å i Skåne. Men även mindre åar i storlek Silverån håller bevisligen stor gädda och är en typ av vattendrag som ofta glöms bort. I åar kan man söka större gäddor i djupare, lugnare och större bakvatten. Vid kusten gäller att veta lite om vilka krav gäddan ställer på sitt habitat. Ofta kan man höra efter med lokala gäddfiskare eller sportfiskebutiker och få råd var man ska söka dem. Sedan kommer en annan aspekt som är viktigt att tänka på när man söker storfiskvatten, och gäddan är inget undantag. - Sök storgäddan i ett vatten där det har varit ett litet fisketryck för att ha bästa chans.
När du väl har hittat ett vatten som du vill satsa på gäller det att ha en genomtänkt strategi. Jag ska försöka förklara vad jag menar. Lägg upp planer var och hur du ska fiska. Att på måfå fiska av en sjö på t.ex. 600 ha finns oftast inte tid till. Skaffa en bra karta med utmärkta djup på vattnet. Om detta inte finns får man titta på vad omgivningarna skvallrar om. Börja med att fiska av de djupare partierna. Det kan vara branter som sluttar kraftigt, skarpa uddar eller bakvatten om det gäller åar. Djup mellan 4-6 m är lagom att söka av för större gäddor. De grunda skyddande vikar är mest ett tillhåll vid lektid. Om du fiskar sommartid med hög vattentemperatur och på djupare områden brukar språngskiktet infinna sig på runt 5-6 meter och kan vara en bra vägledning att fiska i anslutning till. Sommaren kan i vissa stora, djupa sjöar vara en bra period, ofta outnyttjad och om man hittar bytesfisken är gäddan sällan långt borta. Trolling med stora, fisklika och djupgående vobblers är då en giftig metod. Vinterfisket är något som kommit för att stanna och detta är inte så konstigt. Ismete är bland den effektivaste metoden att komma i kontakt med stor gädda. Fiska i anslutning till branter och vikar och undvik de grundaste områdena. Ofta står där stor gädda och väntar på stundande vår och reproduktion. Februari är en mycket bra gäddmånad. Vet man var gäddorna leker eller kan fundera ut det har man kommit långt och kan då uppleva ett fiske med gäddor som står på rad. Även flötmete med levande betesfisk är effektivt under vår- och höstfisket. Betesfisk verkar selektera bort många mindre gäddor och gynnar fisket efter lite större individer. Det går även att använda död betesfisk så som strömming, mört, eller makrill och då används helst bottenmete. Spinnfisket skördar stor framgång under vårens första tid då vattentemperaturen höjs snabbt och gäddan blir mer och mer aktiv. Då kan man fiska av vikar och i anslutning till dessa. Lagom djup är 2-4 meter.
Vad man använder för metod beror på var man fiskar men även i stor utsträckning vad man tycker om att använda. Jag själv håller mete som effektivast och är det jag tycker är roligast att använda. Skulle jag behöva att välja en metod(vilket jag annars inte gör) skulle nog valet falla på ismete. Detta beror på att gäddorna kan stå mer koncentrerat och de större exemplaren verkar vara lättare att hitta och komma åt. Att de dessutom är rejält mycket tyngre innan leken höjer chanserna ytterligare.
Så lite om utrustningen som används till gäddfisket. Alla som någon gång fångat en gädda vet hur hård dess käkben är. Detta gör att man måste använda kraftiga spön för att kunna driva in krokarna ordentligt i gäddans käft. Även stora rullar behövs med tillhörande tjock lina. Jag använder främst nylon i tjocklek mellan 0,35-0,40 mm. men även flätlinor kan användas. Att använda wire-tafsar är en självklarhet men de ska vara långa- minst 30 cm, gärna längre. -En stor gädda har ett lång, utsträckt käft.
Bra användbara och viktiga prylar som man behöver ägna lite tankar åt. Wirematerial, flöten, krokar, linor. Välj välkända märken som håller måttet.
Två bra utrustningar för stor gädda. -Calcuttarulle med ett technium spö på 11fot. Främst en spinn och trolling utrustning. Därunder en bra kombination till metet. Ett karpspö på 12 fot och en Shimano baitrunner 8000. Observera de smidiga Rod Band -spöbanden under rullarna för att hålla ihop spödelarna.
En stor gädda är gammal. Den kan bli uppemot 30 år och en kilosfisk är mellan 3-4 år. Var därför rädd om den fångade fisken och släpp helst tillbaka de lite större exemplaren. Gäddor är mycket tåligare än man tror men låt landvistelsen för dem bli kort. Använd en stor knutlös håv och något mjukt underlag för att lägga dem på. För att väga in din storgädda kan en Ikea-bag användas och lägga fisken i. Tänk på att ju varmare det är i vattnet desto känsligare är fisken. Fukta allt med vatten som är i beröring av fisken inkl. dina händer.
Tips på vägen mot storgäddan:
-Välj ut ett vatten som du kan satsa på. Ju större sjöar och större vattensystem desto större bestånd av stora gäddor.
-Skaffa en bra karta över vattnet och gärna en djupkarta.
-Lär dig så mycket som möjligt om ditt vatten. Skriv ner allt som är av värde för framtida fisken. Det kan vara väder, vattentemperatur, fångster, djup, andra observationer mm.
-Gör det bekvämt för dig under fiskets gång. Varma kläder är väl självklart men ett gaskök kan vara guld värt under bistra dagar. Med en rejäl vilstol och en tallrik varm soppa orkar man härda ut till det heta skymmningsfisket.
-En bra fiskevän med samma inställning till fisket är också en viktig sak. Kanske även det är självklart men dock alltid lika sant.
Och till sist:
Ha tålamod. Detta kräver sin man då det kan gå åtskilliga år innan målet kommer. Men den dagen då allt stämmer är det värt slitet. Jag garanterar…
Glad som en speleman och äntligen det efterlängtade "monstret". 11,3 kg och år av "slit" belönas. Denna tog på ryssbysjön på ismete/mört, 2005 i skymmningstid- en klassisk tid för större fisk.
Text och bild: Carl-Johan Månsson, SFK Kroken