Gullmarsfjorden augusti 2005

Gullmarsfjorden augusti 2005

Av: Carl-Johan Månsson


Knappast fiskeväder på havet…


Båten gungar rejält och vågorna som slår in på sidan av båten gör den svårhanterlig. Vi är ensamma ute idag, inte en båt syns till. Vi tar det säkra före det osäkra och korsar inte fjorden utan håller oss i närheten av den hamn vi har utgått ifrån. Vi har bestämt oss trots vädret att viga ett par timmar åt fiske. Precis lagom när ankaret ska sjösättas dyker två huvuden upp framför båten, bara ett 10-tal meter ifrån oss. Det är sälar. De är säkert nyfikna på vad vi gör ute i sådant oväder. Ankaret får gå i för ett kortare fiskestopp. Hur mycket lina vi än släpper ut har båten svårt att ligga på plats med de höga vågorna. Räkbitar agnas på våra bottenmeten och släpps ner till botten 15 meter under oss. Genast är stensnultrorna framme och biter av betena. De är svårkrokade då de hugger snabbt och är hårda i munnen. Vi lyckas lura ett par mindre berggyltor. Det är vackra fiskar som kämpar otroligt bra. De gör allt för att komma ner bland sprickorna och stenarna i den kuperade botten.


Sten-Sture Jönsson fiskar berggylta med framgång.Akvariefisk!Vid en viss storlek växlar blågyltan kön till hanne och blir vackert blå tecknad. Honan kallas rödnäbb och hannen för blåstråle.


Vinden tilltar ytterligare och vi bestämmer oss för att ge upp. Jag tittar mot andra sidan fjorden och de majestätiska bergssidor som omger havets vatten. Under gårdagen såg vi en pilgrimsfalk segla över bergen. Fisket den dagen var givande med många olika arter i fångsten. Blågylta, berggylta, torsk, bleka och flera mindre fiskarter som snultra, sandskädda och glyskolja. Naturen runt fjorden känns verkligen exotisk för oss som kommer från inlandet. Det är inte sista gången vi besöker Gullmarn.


Till vänster en glyskolja och till höger en ovanligt blek bleka.