Karpfiskeresa

En karpfiskeresa

Denna artikel publicerades i Svenska Karpklubbens årsbok 2002.
Av: Carl-Johan Månsson

Jag, Jon, Nisse och Svalle hade varit ledare på Karpklubbens ungdomsläger som gick av stapeln i början av augusti. Det blev en mycket lyckad tillställning då samtliga deltagare fick karp! Vi fiskade i Färgsjön utanför Hultsfred samt i ett par mer lättfiskade dammar. Vi ledare hade tänkt stanna kvar vid Färgsjön och fiska själva ett par nätter men efter lite diskussioner bestämde vi att prova för vår del ett nytt vatten. Tillslut enades vi om att testa Bosarpasjön, beläget i underbara skåneland. Eftersom vi var fyra stycken och alla med begränsad ekonomi skulle vi resa med en bil! Svalles kombivolvo kom väl tillpass då vi packade in den otroligt bantade utrustningen. Väl inlastade i bilen skämtade vi om hur gott om plats det ändå blev och att vi på nästa idiotresa skulle ta min lilla söta Felicia.

Resan söderut gick bra. Vi kom in i det lilla samhället Tjörnarp och surrade runt lite (Nisse skötte kartläsningen). Påpassligt nog hittade vi två vackra damer att fråga om vägen. De hade inte en aning om var sjön låg. Det borde man ju anat men vad gör man inte. Vid Turisten- en liten pizzeria (kan rekommenderas) hoppade Nisse in för att fråga om vägen. När han kom tillbaka visste han så mycket att vi skulle svänga vänster! Okej sa vi andra något skeptiska. Då hittade Jon som hade tagit över kartläsningen äntligen sjön. Den var faktiskt utmärkt på kartan…
Med ett smygande kvällsmörker kryssade vi fram på de minst sagt smala vägarna. Vid minigolfbanan inskaffades fiskekort. Vi hittade tillslut platserna på ena sidan av sjön och valde att fiska två man på varje plats. Betena var ute vid 24-tiden och som sig bör pep larmen i ett då braxarna terroriserade oss. Inget karphugg den natten. Nästkommande dag gick jag runt och tittade på platserna. Bosarpasjön ligger vackert omgiven med härlig bokskog. Platserna är ganska många på den sidan där vi fiskade. Enligt vad jag har hört så har det odlats karp precis intill sjön längre tillbaka.

Under kvällen mäskade vi upp platserna och lade ut krokbetena. Vi såg en del rullande karpar lägre ut på sjön. Det var en fin karpkväll men morgonen efter hade ännu ingen karp fått syna håvnätet. På dagen packade vi ihop utrustningen och lämnade sjön i vedmod. Tyvärr fick vi även städa upp efter andra fiskare vilket är trist vid en annars så vacker plats. Skärpning. Vi körde upp mot Hultsfred igen. Många upplevelser och intryck från den gångna veckan ventilerades. Hade då resan gett något. Nej, ingen karp men att fånga karp betyder inte allt. Vi hade gjort en resa lite utöver det vanliga. Fyra karpfisketokiga hade varit vid nytt vackert karpvatten och umgåtts, diskuterat fiske och försökt fånga någon karp. Är inte det karpfiske när det är som bäst, eller? Man måste tillägga att man som karpfiskare roar sig på ett ganska speciellt sätt.