Lakfiske

Lakfiske

Nu hugger laken. Leken sker oftast i början på februari över sand och grusbotten. Oftast sker fisket i anslutning till lekplatserna. Det går både att meta och pimpla laken. Bra beten är räka, strömming eller bitar av mört och abborre.


Metoder som fungerar bäst är bottenmete då det är vid botten laken intar sin föda. Laken är en glupsk fisk och ett vanligt glidande tackel med en tafs på en halvmeter funkar ypperligt. Sänken på 40-60 gr är lagom och krokar i storlek mellan 2-2/0.

Vid pimpel används en tung, stor pirk och ett kraftigt pimpelspö. För att kunna känna de ibland pilliga huggen på djup ner till 10 m används med fördel en flätlina. Mellan pirk och krok behövs en wire på 5-10 cm för att inte dunka sönder betet mot botten. En del använder sig av skramlande skedar på pirken och lysfärg/lysstavar för att locka ytterligare.Bra vatten är längs ostkusten. Runt Västervik och Oskarshamn tas varje år stora lakar. Även många större sjöar bjuder på bra lakfiske. Åsunden i Östergötland är en sjö med ett stort lakbestånd. Men det finns fortfarande många outforskade vatten med lake där inget riktat fiske har bedrivits.

Det mesta fisket sker kvällstid mellan skymmning och fram till 22 så en bra pannlampa är ett måste i utrustningen. Annars är lakfisket inget utrustningskrävande fiske. Ska man ut på isar på större sjöar krävs kännedom, dobbar, flytoverall och livlina. Att meta från land är ett trevligt fiske då man kan sitta och grilla vid en liten brasa.