Sommarfiske

Sommarfiske

Sommaren är här och med den följer heta dagar med ljumma nätter. Den höga vattentemperaturen ger möjligheter till bad för oss. För fisken som inte kan svalka sig lika lätt blir vattnet för varmt och de ställer sig i det svalare bottenvattnet. De blir stela och deras matlust försvinner. Just detta gör att fisket kan vara så trögt många gånger under sommarhalvåret. Fiskens aktivitet läggs till dygnets svalare del- kväll, natt och morgon och det är då man ska fiska. Även väderomslag kan få fart på fisken och det är väl det som har gjort det gamla talesättet: "det nappar när det regnar". Faktum är att en till synes helt livlös sjö åter kan vakna till liv vid ett kraftigt åskoväder under sommarens värmebölja.

Under sommaren finns många arter att fiska efter och det är personligt vad man själv föredrar och tycker om att använda för metoder. Ål, gös, abborre och karp är några sommarfavoriter för många sportfiskare. Detta är inte så underligt då dessa arter har ett högt temperaturoptimum och trivs vid hög vattentemperaur. De är mer aktiva då vi har semester och blir således omtyckta sportfiskar. Att de tre förstnämnda arterna dessutom finns i en stor del av landets sjöar bidrar till att de är lättåtkomliga.

Faktum är att man i vissa sjöar kan få ål, gös och abborre under samma fiske. Det är möjligt om man bottenmetar med betesfisk som bete och förlägger sin fisketid till en helnatt. Ett trevligt sommarfiske är att med båt ta sig ut på någon liten ö och tälta och meta. Man bör dock ta hänsyn till fågeliv och övriga restriktioner på öarna som finns i många sjöar så man inte riskerar att störa naturen. Som betesfisk kan mört eller löja användas och ett vanligt glidande bottenmete med en tafslängd på 1 meter är fullt tillräckligt. Krok i storlek 2 är lagom och fäst betet med en betesnål så att tafsen går genom fisken och kroken sticker ut genom munnen. Denna tackling ger en bra betespresentation och krokar på ett bra sätt.


Ett regnigt Vittsjön på jakt efter karp.
En fjällkarp som högg när regnet vräkte ner och som sattes tillbaks efter en snabb bild.Vad man än fiskar efter är det viktigt att man passar på att njuta av de varma månaderna och naturen runt oss. En liten grill är inte fel att ha med sig ut till vattnet. Att tända på en grill höjer den sämsta fiskedag och man får ny energi för fortsatt fiske. Men man behöver inte ett fiskespö med sig för att njuta av vattnen. En vandring runt en sjö är lämplig för att hitta fiskeplatser och det föder alltid tankar om vad det kan finnas för storfiskar under vattenytan.


En vacker emåfärna som utstrålar kraft i den sena kvällssolen.På med regnkläder och stövlar och ge er ut på sommarfiske.


Önskar alla medlemmar i SFK Kroken en skön sommar
Carl-Johan Månsson